Przedstawiamy Państwu efekty realizacji Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa, Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom gminy Czarna Dąbrówka pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących.
PODPROGRAM 2019 – efekty
- Stowarzyszenie Koło Gospodyń Barwy Rokit z terenu województwa pomorskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Słupsku realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – wrzesień 2020.
- Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
- warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, sok jabłkowy, powidła śliwkowe);
- skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
- mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
- mięsne (szynka drobiowa, pasztet wieprzowy, filet z makreli w oleju),
- cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
- tłuszcze (olej rzepakowy),
- dania gotowe (gołąbki w sosie pomidorowym).
- Pomoc żywnościowa trafiła do 1603 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa pomorskiego
- Wydaliśmy osobom potrzebującym:
- 76,01894 ton żywności;
- 6139 paczek żywnościowych;
- 0 posiłków;
- W ramach Podprogramu 2019 dla 124 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 12 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:
- edukacji finansowej – 1 spotkań dla 4 uczestników
- żywieniowo dietetycznych - 4 spotkań dla 40 uczestników
- Kulinarnych - 4 spotkań dla 40 uczestników
- Niemarnowania żywności - 4 spotkań dla 40 Uczestników
- Innych działań aktywizujących - …… spotkań dla ……. Uczestników
-